De beste reden voor een relatie-check!

Elk jaar weer rijdt u netjes naar de garage voor de jaarlijkse APK. Elk half jaar, of als u geluk heeft jaarlijks, bent u weer aan de beurt bij de tandarts. Zelfs zoiets onbenulligs als uw fiets krijgt jaarlijks de nodige aandacht om weer een jaartje soepel te kunnen rijden. Nu moet u mij toch eens uitleggen waarom de meeste mensen hun auto, hun gebit en zelfs hun fiets belangrijker vinden dan hun huwelijk!

 

Ik verklaar mij nader…

De meeste mensen staan niet te trappelen om zich aan te melden voor een huwelijkscursus. Alleen het woord al. Het wordt al snel als onzinnig of onnodig omschreven. Ook is men wellicht bang om de vuile was buiten te hangen (en dat kan ik begrijpen). Echter, wat is er belangrijker dan je huwelijk? En is het je waard om daar eens goed naar te kijken?

Komt u het wel eens tegen in de krant, een huwelijkscursus? Staat het tussen de advertenties voor spirituele, gezondheids foefjes? Nee, huwelijkscursussen zijn er bijna niet. En dat gaat er bij mij niet in. Hoe kan zoiets belangrijks nu zo weinig aandacht krijgen?

Is het nu echt zo moeilijk?

Ruim 1/3 van de huwelijken in Nederland wordt weer ontbonden. Het echtscheidingspercentage is daarmee hoger dan ooit en er is nog geen reden om te denken dat dit minder gaat worden. Sterker nog, kinderen die opgegroeid zijn in een situatie waar ouders gescheiden zijn, scheiden sneller. Met alle gevolgen van dien!

De gevolgen zijn soms niet te overzien…

Een gelukkig huwelijk tussen papa en mama geeft ongelooflijk veel veiligheid aan kinderen, zowel lichamelijk, sociaal/emotioneel als geestelijk. Een slecht huwelijk geeft een kind dat logischerwijs niet én dat is voor veel mensen reden om te scheiden. Valt het dan niet meer te redden?

Wat is er belangrijk in een huwelijk?

Denk voor jezelf eens een minuutje na en bedenk vijf onderwerpen die ongelooflijk belangrijk zijn voor een goed huwelijk…de tijd begint nu.

Ik noem er een paar. Wellicht staan die van jou er wel tussen.

  • Communicatie. Begrijp je elkaar, kan je je hart goed met elkaar delen. Voel je je gehoord.
  • Omgaan met conflicten, hoe doe je dat?
  • Goede seks. Ook niet geheel onbelangrijk.
  • Wat is je fundament? Wat zorgt ervoor dat je samen blijft en de juiste keuzes kan maken?
  • Vergeving.
  • Liefhebben, hoe werkt het voor jou?
  • De beide families, hoe ga je daar mee om? Wat zou je daarin willen?

Allemaal thema’s die ongelooflijk belangrijk, maar ook lastig kunnen zijn. We kunnen wel een beetje hulp gebruiken om al deze dingen met onze partner te bespreken. Ik begreep dat er een cursus wordt aangeboden, wellicht iets voor jou: www.marriagecoursegouda.nl.

 

Gescheiden?

Een sterk huwelijk is de hoeksteen voor een gezin en families, geloof ik. Kinderen kunnen veilig opgroeien, leren wat het is als twee mensen onvoorwaardelijk voor elkaar kiezen. En natuurlijk begrijp ik dat voor velen de keuze te scheiden enorm lastig was. Ik begrijp ook dat dit met de nodige pijn gemoeid ging. Ook voor hen moet er een plek zijn om te herstellen en om nieuw vertrouwen te krijgen in relaties. Uiteindelijk willen we allemaal het beste!

Samen voor een mooier Gouda…

 

Extra: Wat is de hoeksteen van uw gezin?