Wij zijn de toekomstvisie van Gemeente Gouda

Een gezellige drukte bij De Jodan Boys. De Gemeente Gouda, in de personen van wethouders Dijkstra en Bunnik, heeft Gouwenaars uitgenodigd mee te denken over de toekomstvisie van de stad. Mooi als er op deze manier naar de inwoners wordt geluisterd en we samen kunnen bouwen richting 2030.

Schitterend om de gedrevenheid bij mensen te zien. Vooral veel 50 plus overigens. En wat wordt er dan allemaal geroepen?

En dat is natuurlijk waarom ik dit schrijf. Vrij vertaald waren dat o.a. de volgende termen: gemeenschapszin, samen, community, woonvormen die samenleven, alle generaties, omzien naar elkaar, buurten en minder ‘ikke, ikke’ mee ‘wij’. Vooral bij deze laatste zat veel emotie.
Natuurlijk kwamen er ook andere thema’s langs, zoals mobiliteit, groen, water, binnenstad, multiculti, leefbaarheid, etc.

Al deze thema’s worden mijn inziens meegenomen in de visie van Een Heerlijk Thuis – verbondenheid in de buurt, omdat we op verschillende niveau’s werken aan de verbondenheid tussen bewoners in Gouda. Mijn enthousiasme wordt op zo’n avond onderstreept en hopelijk gaan ook meer inwoners zich inzetten voor de verbondenheid in hun eigen buurt en community. Gemeente Gouda kan daarin helpen door o.a. ruimtes te faciliteren waar communities samen kunnen komen.

Op zo’n avond wordt er natuurlijk veel geroepen. Wat het ons gaat kosten werd me des te meer duidelijk toen ik in mijn groep vertelde wat er, volgens mij, voor nodig is echte verbondenheid te gaan ervaren. De tegenstand was in de ogen te lezen. We zijn immers wel erg gewend geraakt aan ons individualisme, onze zelfstandigheid, ons eigen pakkie an. We willen onszelf niet ‘beperken’, we willen out of the box kunnen doen en denken. In dit geval geeft juist die ‘box’ verbondenheid.

Mijn wens voor 2030 (en die heb ik ook opgeschreven) is dat er in Gouda allemaal gezonde communities / gemeenschappen in de buurten van Gouda zijn, waar alle generaties samen leven, samen eten, samen zorgen en samen bouwen. Hierdoor werken we gezamenlijk eenzaamheid / doelloosheid, depressie, identiteitsverlies, criminaliteit, echtscheiding, etc de deur uit. Doe je mee?

Wil je weten wat volgens mij ‘het gat’ in onze samenleving is? Lees “Het gat in onze samenleving”.

Op de hoogte blijven van ons programma, schrijf je in en mis niets.

 

 

 

 

 

 

Arie Jan van de Wetering 

Initiatiefnemer Een Heerlijk Thuis