Eenzaamheid is een probleem van ons allemaal!

Eenzaamheid, jij kunt er iets aan doen … ik zal je vertellen waarom en hoe dan.

Eenzaamheid is in de eerste plaats een probleem van ons allemaal en jij kunt er dus ook iets aan doen. Sterker nog, als jij er niets aan doet, zullen er nog steeds mensen eenzaam blijven. Als jij gewoon zo blijft leven zoals we allemaal ‘mainstream’ doen tegenwoordig, zal er niets veranderen. Ook professionele organisaties, campagnes of goedbedoelde, eenmalige acties zijn slechts speldenprikjes van de korte termijn.

Westers symptoom

Eenzaamheid is een typisch symptoom van onze westerse samenleving, waarin generaties achter elkaar hebben gekozen voor het individu, meestal zichzelf. Vergelijk het met een autorit naar Rome. Je kunt via Duitsland rijden, via Frankrijk, via Zwitserland. Maar als je in Polen bent beland, weet je dat je iets te ver bent doorgeschoten naar het oosten. In dit voorbeeld zitten wij inmiddels in Moskou en dat zijn we aan het merken. Onderweg zijn al steeds meer mensen uitgestapt of omgevallen (eenzaamheid, depressie, echtscheiding, criminaliteit, etcetera), er zijn er al heel wat aan het lopen en er komen steeds meer groepen die liever samen gaan lopen dan dat ze in de auto zitten die verkeerd rijdt.

Omweggetje?

Het is de hoogste tijd om onze wegkaart er weer eens bij te pakken. Wat is het einddoel en hoe gaan we daar komen? We moeten in ieder geval naar het zuidwesten en we moeten er tevens voor zorgen dat we bij Bordeaux niet op de boot belanden. Als het oosten symbool staat voor het individualisme, is het westen het collectivisme. Collectivisme betekent dat we naar het grote geheel moeten kijken en, volgens mij, is ‘community’ de sleutel tot succes voor onze samenleving. We moeten dus weer gaan herontdekken wat community is en hoe het werkt om op deze manier samen het Colosseum te kunnen bezoeken, hartje Rome. Gezellig met allemaal generaties tegelijk een Italiaans ijsje nuttigen op de Spaanse trappen, ga je mee?

Community

Community betekent dat je met een groep mensen (tussen de 20 en 40 personen) op een familiaire manier samenleeft en een bepaald doel hebt. Common (= gemeenschappelijkheid) en Unity (= een eenheid) betekent dat je als eenheid iets gemeenschappelijk hebt. Het zijn zo’n 20 tot 40 mensen, omdat dit een familiegrootte heeft. Het is tevens een buurtgrootte. Daarom zijn dat ook de twee dingen waar je in kunt investeren als je ervoor wilt zorgen dat jij, je geliefden en de andere mensen om je heen niet eenzaam zijn of worden. Als iedereen namelijk in zijn buurt zou investeren, hoeft niemand buiten de boot te vallen!

 

p.s. op dit moment is het boek ‘kies voor verbondenheid’ (werknaam) in ontwikkeling. Ik zie er naar uit dat dit werk ook jou zal helpen eenzaamheid tegen te gaan.