Als je meer verbondenheid wil ervaren … dit is een mooie eerste stap.
De Engelse term voor verbondenheid is ‘connection’. Een connectie met mensen hebben. Wat is daar voor nodig?
De afstand verkleinen
Door allerlei technische ontwikkelingen kunnen we binnen 24 uur aan de andere kant van de wereld zijn, we kunnen nu op weg gaan en zijn met de auto binnen twee uur buiten Nederland. We kunnen binnen een seconde met iemand praten die 10.000 kilometer ver woont. We kunnen met de auto naar ons werk en kunnen makkelijk aan de andere kant van Nederland gaan wonen. En al die dingen doen we dan ook. Mogelijkheden die er honderd jaar geleden nog niet waren.
De schaduwzijde ervan is dat we verder weg van elkaar zijn komen te staan, fysiek. De afstand tussen familieleden, vrienden en collega’s is groter geworden met alle gevolgen van dien. Kijk maar eens naar de relatie tussen generaties en de eenzaamheid onder zowel oud als jong.
Naast fysieke afstand denk ik dat er ook sociale en geestelijke afstand bestaat. Sociale afstand is vriendschap, je hart en leven met elkaar delen. Geestelijke afstand is een gezamenlijk doel in het leven en teamwerk, eenheid. Deze drie afstanden, fysiek, sociaal en geestelijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe dichterbij je bij elkaar woont, hoe meer kans je hebt om elkaar te omhelzen en steunen in bepaald werk. Dat is logisch.
Dus…
Als je meer verbondenheid wil ervaren, moet je de afstand verkleinen. Met wie? Dat mag je zelf weten. Met wie wil jij meer verbonden zijn? Als je dat weet, kan je de telefoon pakken of naar diegene toe gaan en een afspraak maken. De laatste vraag die je moet beantwoorden is wie er kookt. Jij? Die ander? Of een chefkok?
Eten moet je toch … doe het samen
Doei
Arie Jan
p.s. ik ben op de hoogte dat als je de afstand verkleint, de kans op confrontaties toeneemt. Confrontaties zijn soms nodig om elkaar beter te gaan begrijpen, blijkbaar deden we dat nog niet goed genoeg. Maar je hebt gelijk, het is niet makkelijk. Zet ‘m op!

Als afgestudeerd jongerenwerk vielen tijdens mijn afstuderen de oogkleppen af. Ik ging begrijpen dat als je jongeren wilt bereiken, je ook de andere generaties nodig hebt. Alle generaties. Zij komen op een natuurlijke manier samen in families. Daarnaast wonen ze vaak met elkaar in een buurt of wijk. Ik zet me in om hen te verbinden in community, dichtbij.