Wat is verbondenheid?

Samen met Gerda reed ik terug van een bestuursvergadering. Niet zo’n saaie, hoor. Gerda was voor het eerst mee om eens kennis te maken met het bestuur en op de vergadering, ging het o.a. over verbondenheid. In de auto spraken we erover na en kwamen we tot de conclusie dat ‘community’ meer zegt dan het woord ‘verbondenheid’. Maar was is verbondenheid eigenlijk?

Verbondenheid

Het woord dat op dit moment erg hip is in welzijnsland is ‘verbinding’. Verbinding maken met jezelf en anderen. Het lijkt op verbondenheid maar is, mijn inziens, toch net ff wat anders. In het woord verbondenheid zit het woord ‘verbond’. Je kent het misschien nog wel van vroeger, als je een verbondje met iemand aanging tijdens een bordspelletje bijvoorbeeld. Maar huwelijkscontracten of bedrijfscontracten zijn ook voorbeelden van verbonden. Een ander woord dat erin verscholen zit is het woord ‘verband’. En in deze zin spreek ik dan van sociaal verband. Wij leven allemaal binnen sociale verbanden, maar de afgelopen zeventig jaar hebben we er met de pet naar gegooid om intentioneel in deze sociale verbanden te investeren.

Sociale verbanden

Heel natuurlijke sociale verbanden zijn familiaire verbanden: huwelijk, gezin en familie. Daar hoef je namelijk niet zo veel voor te doen. Al zie je dat al deze drie verbanden onder grote druk staan. Het gezin noemen we familie (waarmee familie een soort van weg is) en het huwelijk kent met 40% echtscheidingscijfer ook zwaar weer.

De sterkte van verbondenheid

Ieder mens is in meer of mindere mate verbonden, leeft binnen sociale verbanden. Als we de verbondenheid willen versterken, zullen we moeten investeren in deze natuurlijke verbanden: sterke relaties, opbouwende gezinnen en, ik trek familie even wat breder: in community! En daar is de community weer terug in het verhaal. Community is, in mijn ogen, een groepsgrootte van een familie die verbonden met elkaar samenleeft. En tevens het grote gat in onze samenleving.

Dus ik vind het geen probleem dat we het community noemen in plaats van verbondenheid, omdat het resultaat hetzelfde is: meer verbondenheid!

 

Heb jij nog goede gedachten over verbondenheid? Laat het weten!