Het leven praat terug (deel IV)
Het was Arie Jan die kwam met het idee om deze serie te schrijven. Groeien in coronatijd. Ik (Arnout) vond dit een leuk voorstel. Hij vroeg mij om één of twee onderwerpen te noemen, waarover ik wilde schrijven. Ik had niet direct een antwoord. Vaak komen de beste ideeën op momenten dat je niet bewust nadenkt. Dan kunnen je gedachten vrij hun gang gaan. Zo was het ook in dit geval. Ik liep de trap af naar beneden op weg naar het toilet en ineens schoot deze regel in mijn gedachten: “het leven praat terug.” Dat doet het, zeker nu in deze aparte tijd. Ik vroeg me af wat het leven dan eigenlijk tegen me zeggen wil en wat luisteren kan betekenen. Daarover gaat dit stukje!
Durven luisteren!
Het is een tijd van veel onzekerheden. De tijd veranderde begin maart voor ons allemaal. Voor de één ingrijpend voor de ander minder. Op dit moment lijkt het of we op de weg terug zijn. De maatregelen worden voorzichtig versoepeld. Het is weer wat drukker op straat, in de buurt en in de stad. Maar er zijn nog steeds zorgen. Misschien staat je baan op de tocht, heb je te maken met ziekte of eenzaamheid. Dat is moeilijk.
Het leven beweegt. Het kan veel met ons doen. We beleven goede en mooie momenten. Er komen ook ingewikkelde tijden op onze weg. Fases die moeilijk zijn. Dat stelt ons voor uitdagingen.
Ons levensscript vertelt ons een heleboel. Of we dat nu willen of niet. Als we in een dal zitten hebben we vaak weinig ‘zicht’. Juist dan is het een uitdaging om te luisteren. En juist dan hebben we de moed nodig om dat te doen.
“Alleen als mensen luisteren, worden mensen gehoord.”
Stilstaan en luisteren
In de afgelopen jaren gaf ik samen met Arie Jan twee keer de workshop GROEI. Een workshop die mensen een plek geeft om te investeren in henzelf. De workshop is een vorm van stilstaan. Stilstaan en kijken op welke weg je aan het rijden bent. Kijken of je het pad bewandelt dat je graag wilt. Ik vind dat zelf ook nog steeds een uitdaging: stilstaan en luisteren. Ik heb dat moeten leren, maar weet nu dat er zoveel valt te ontdekken als ik stil sta en luister.
Luisteren is een thema waar we tijdens GROEI mee aan de slag gingen. Eén van de deelnemers zei in het afgelopen jaar dat je rustig en leeg moet zijn om goed te luisteren. Dat klinkt vreemd. Leeg zijn om te luisteren? Ik denk dat ze gelijk heeft. Luisteren vraagt onze aandacht. Om te horen wat iemand echt bezighoudt moeten onze overige bezigheden en gedachten even aan de kant.
Ik vind het uitgangspunt van Stephen Covey prachtig. Hij heeft zeven eigenschappen geformuleerd die mensen effectief maken. De vijfde gaat over luisteren: ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Luisteren is liefhebben, denk ik. Alleen als mensen luisteren, worden mensen gehoord. Hebben we dat niet (extra) nodig in coronatijd? Gehoord worden. Luisteren is schitterend en uitdagend tegelijk.
Het begint met luisteren
In dit leven luister je al voordat je je ervan bewust bent. In de baarmoeder luistert een ongeboren kind al naar de stemmen van zijn ouders. In de maanden na de geboorte zal hij de woorden horen die ze tegen hem spreken, fluisteren en zingen. En op een dag zal hij beginnen met het nazeggen van deze woorden.
We luisteren in deze tijd allemaal naar Mark Rutte en het kabinet. De persconferenties worden door miljoenen Nederlanders op hetzelfde tijdstip bekeken. Er wordt geluisterd. Mark Rutte luistert naar het OMT, zodat hij keuzes kan maken. Zonder te luisteren kan hij ons niet adviseren en kan hij het land niet besturen.
Waar luister jij nu naar? Als mensen kunnen we…
- Luisteren naar onszelf
- Luisteren naar anderen
- Luisteren naar God
- Luisteren naar ons lichaam
- Luisteren naar het leven
- Luisteren naar de natuur
Luisteren naar de natuur of schepping is iets wat ontzettend tot mij spreekt in deze periode. Ik vind het fascinerend dat juist aan het begin van de maatregelen de lente aanbrak. Dat spreekt tot mij. De seizoenen volgen elkaar op. De schepping volgt haar patroon los van de situatie in de wereld. De gemoedstoestand van mensen verandert. Er is onrust, verdriet en rouw. Maar de seizoenen zijn onveranderbaar. Straks volgt de zomer de lente weer op. Althans dat verwacht ik wel.
Vragen bewegen ons
Luisteren begint met vragen stellen. De juiste vragen stellen. Het zijn namelijk vragen die ons bewegen. Ze bevragen ons hart. En als je ze deelt, worden anderen onderdeel van jouw vragen en jij van die van hen. Dat is volgens mij een wetmatigheid in het leven.
Het leven praat terug. Het zijn niet de antwoorden die we zoeken, maar de vragen die we hebben. Luister je mee? Een hulpmiddel ⤵️
Welke vraag houd jou op dit moment het meest bezig? Naar wie luister jij in deze tijd? Welke vraag stel jij als je ’s morgens opstaat?
Dit is deel 4 in de serie ‘groei in coronatijd’, geschreven door Arnout en Arie Jan. Vorige week ‘keken we in ons buurtje’. Vind je het leuk om jouw vragen met ons te delen? Neem gerust contact op als je daar behoefte aan hebt. Echt doen hè. Een luisterend oor geven we je graag!
Arie Jan – 06 24 89 39 58
Arnout – 06 48 82 98 17

Als afgestudeerd jongerenwerk vielen tijdens mijn afstuderen de oogkleppen af. Ik ging begrijpen dat als je jongeren wilt bereiken, je ook de andere generaties nodig hebt. Alle generaties. Zij komen op een natuurlijke manier samen in families. Daarnaast wonen ze vaak met elkaar in een buurt of wijk. Ik zet me in om hen te verbinden in community, dichtbij.